Aurika, Algirdas Seleniai ir  šuo Džiugas.

2012 m. Palanga.

Aurika ir Algirdas Seleniai.

2013 m. Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimas

"Už švietėjišką kūrybinį darbą".

Aurika ir Algirdas Seleniai

Lietuvos Kinematografininkų

Sąjungos Prizo laureatai - 2006 m.

Už animacinį filmą "Čigonas ir drakonas".

 

INTERNETINĖS SVETAINĖS

SUKŪRIMĄ PARĖMĖ

KULTŪROS RĖMIMO FONDAS

 

 

ALGIRDAS SELENIS

Gimė –1956.09.27, Vilniuje. 

1967 - 1970 m. mokėsi M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje, dailės skyriuje.

1973 m. baigė Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklą. 

1974 m. baigė Vilniaus I-ąją vidurinę vakarinę-pamaininę mokyklą.

1970–1974 m. dirbo mimanso artistu Lietuvos Valstybiniame operos ir baleto teatre. Dlyvavo (vaidino) daugelyje to laikotarpio VOBT repertuaro oreros ir baleto spektaklių. Ryškiausi: 1974 m. Boriso Pokrovskio (Maskvos Didžiojo teatro vyriausiasis režisierius) Vilniuje pastatytoje Aleksandro Borodino operoje "Kunigaikštis Igoris".

Taip pat teko dalyvauti (vaidinti) Paryžiaus Moljero komedijų teatro "Komedi Francez" (Prancuzija) spektaklyje "Tariamasis ligonis" (Moljeras), 1972 m. gastrolių Vilniuje metu. 

1980 m. baigė (eksternu) Kauno taikomosios dailės technikumą (Kauno kolegiją)

1980m. - 1996 m. dirbo reklamos biuruose dizaineriu, knygų apipavidalinimo srityje, kūrė komiksus bei karikatūras Lietuvos periodikai.

1988 m. – dailės kūriniai buvo eksponuoti pasaulinėje miniatiūrų parodoje Toronte (Kanada)    “Del Bellou” galerijoje.

Surengė tris personalines dailės kūrinių parodas, dalyvavo įvairiose dailės parodose Lietuvoje. Dailės kūrinių yra įsigiję valstybinės institucijos, muziejai, privatūs kolekcionieriai.

1996 m.- 2003 m. – dirbo režisieriumi, scenaristu, dailininku prie savo autorinių filmų, Lietuvos kino studijos bazėje.

Nuo 1999 m. Lietuvos kinematografininkų sąjungos narys (animacijos gildija). Kuria eilėraščius , satyrinę prozą, rašo kritinius straipsnius. Literatūrinė kūryba buvo publikuota reikšmingiausiuose lietuviškos periodikos leidiniuose:

“Literatūra ir menas”, “Metai”,”Nemunas”,

“Veidas”(1996, 1997, 1998 m.- nuolatinis “Veido“ „13 puslapio“ autorius), “Respublika”,”Lietuvos žinios” ir kt.

2001 m. išleido savo satyrinių kūrinių knygą “Namų areštas”.

2005 m. – suteiktas menininko statusas.

2006 m.-Lietuvos kinematografininkų sąjungos prizas,- a/f “Čigonas ir drakonas.”

4-įjų Valstybinių stipendijų laureatas: 2002 m., 2005 m., 2008 m., 2016 m.

2007 m. nominuotas “LT TAPATYBĖ” prizui gauti, kaip 2007m. lapkričio mėnesį labiausiai Lietuvai nusipelniusi asmenybė.

2007,2008,2009 m. - Lietuvos kinematografininkų sąjungos animatorių gildijos patikėtinis (pirmininkas), patikėtinių tarybos narys.

Nuo 2008 m. Lietuvos nepriklausomų prodiuserių asociacijos narys.

2008 m. – “Sidabrinė gervė”,- filmų vertinimo komisijos narys.

Nuo 2004 m. VŠ.Į.“Animacijos studija“ direktorius, prodiuseris, režisierius.

2008 m. išleistas DVD diskas “Lietuvių legendos ir mitai “, į kurį įeina Algirdo ir Aurikos Selenių 1988-2008 m. sukurti animaciniai filmai.

2011 m.- Projekto“Lietuviškos animacijos sklaida ir populiarinimas regionuose”vykdymas, kurio metu buvo surengti kultūriniai renginiai: mokomojo pobūdžio paskaitos apie animacinio kino žanrą, lietuviškų animacinių filmų rodymai, animacinio kino kūrimo pamokėlės vaikams ir jaunimui, bei edukacinio-dokumentinio filmo “Animacinio kino pamokėlės vaikams” kūrimas. Šie renginiai vyko: Vievio sanatorinėje mokykloje, Panevėžio kino centre “Garsas”,Kėdainių raj. Dotnuvos pagrindinėje mokykloje. Projekto “ Filmowa Kolekcja Bajek- Opowiesci Pogranicza” renginyje, Baltojoje Sinagogoje Seinuose ( Biala Synagoga w Sejnach). Šio renginio metu buvo rodomi animaciniai filmai :

“Neringa”, “Žemaičių pramotė“.

Nuo 2011 m.- Dalyvauja Lietuvos meno kūrėjų asociacijos projekte AKIM: “Aukštosios kultūros impulsai mokykloms”.

Suteiktas lektoriaus sertifikatas , už dalyvavimą tiksliniuose meno kūrėjų sąjungų narių mokymuose “Šiandienos mokykla: formalusis ir neformalusis vyresnių klasių mokinių kūrybiškumo ugdymas”.

Nuo 2010 m. dirba Animacinio kino būrelio vadovu Vievio sanatorinėje mokykloje.

Algirdo Selenio autoriniai animaciniai filmai buvo patekę į

reikšmingiausių Europoje animacinių filmų festivalių konkursines programas, forumus,Berlyno, Kanų kino muges, Frankfurto, Turino knygų muges, filmai buvo rodyti Paryžiaus Cinimatekoje, "Dom Kino"(Maskva) ir kt. Animaciniai filmai 2006 metais buvo demonstruoti ALTV kanale (Čikaga ), 2006-2009 LTV (Lietuva) televizijos kanaluose. 2008 m.– Ispanijos nacionalinė televizija

(“TVE Aragona”) – parodytos ištraukos iš a/f “Žemaičių pramotė”. 2011 m.- Animacinis filmas “Giesmė” dalyvavo Dariaus Mikšio projekte, parodoje “Už baltos užuolaidos”. Šis projektas atstovavo Lietuvai 54-oje Venecijos tarptautinio meno benalėje. Animacinis filmas “Giesmė”ne tik dalyvavo šioje parodoje , bet ir pateko į Lietuvos nacionalinį, geriausių meno kūrinių archyvą. 2013 m. – INFO TV kanalo programa „Kino ir tele virtuė“ sukurė dokumėntinę apibraižą apie A.A. Selenius ir jų kūrybą.

 2012 m. - animacinių filmų rodymas bei paskaitos „Lietuvių tautosaka ir mitologija animacijoje“ pravedimas  renginyje Filologijos ruduo".

2013 -2014 m. – Aurikos ir Algirdo Selenių animacinių filmų retrospektyva per TV kanalą LRT Kultūra:

       Parodyti animaciniai filmai: „Lietuvių mitologiniai dievai“, "Lietuvių

       mitologinės būtybės“,„Neringa“, „Vilniaus mergelė“, „Žemaičių pramotė“.

       „Eglė žalčių karalienė“, „ Jūratė ir Kastytis“, A. Selenio eksperimentiniai

       filmai: „Magas“, „Help me“.

        2013 m. –  animacinis filmas „Eglė žalčių karalienė“ pakviestas rodymui           „Europen Commission–Joint Research Centre Institute for Reference

       Materialsand Measurements (IRMM)“ instituto Joninių BBQ renginyje,

       kurio metu perduodamas raktas tą semestrą pirmininkaujančios šalies

       atstovams, kuriepristato savo šalį. Animacinis filmas „Eglė žalčių                      karalienė“  buvo rodomas Airių šalies atstovams.

       2013 m. – išleidžiamas DVD „Iš praeities gelmės“: moters tema

       lietuviškoje animacijoje: a/f „Neringa“, „Vilniaus mergelė“,

      „Žemaičių pramotė“, "Giesmė", „Eglė žalčių karalienė“,

      „ Jūratė ir Kastytis“.

       2016 m. baltijos šalių mitologinių animacinių filmų naktis Berlyne.                    Lietuvišką programą sudarė A. A. Selenių animaciniai filmai:

       „Neringa“, „Vilniaus mergelė“ „Žemaičių pramotė“, „Eglė žalčių

      karalienė“, „ Jūratė ir Kastytis“, “Lietuvių mitologiniai dievai”, "Lietuvių            mitologinės būtybės”.  

 

                       

 

Apdovanojimai

 

1999 m.- a/f “Nykšt-pykšt-tukai” - Z. Šteinio vardo prizas tarptautiniame kino festivalyje “Kino Pavasaris” (Lietuva).

2003m.- animaciniai filmai “Vilniaus mergelė”, “Neringa”, “Žemaičių pramotė”, - prizas už geriausią autorinių filmų seriją, lietuviškų filmų kategorijoje, tarptautiniame animacinių filmų festivalyje “Tindirindis”(Lietuva).

2004 m. - “Eglė žalčių karalienė” – specialus žiūri diplomas, tarptautinių filmų kategorijoje, tarptautiniame animacinių filmų festivalyje “Tindirindis”(Lietuva).

2006 m.- a/f "Čigonas ir drakonas" Lietuvos kinematografininkų sąjungos prizas geriausiam lietuviškam animaciniam filmui.

A/f "Čigonas ir drakonas"-Specialus žiūri diplomas Tarptautiniame animacinių filmų festivalyje “Tindirindis”; 2006 m.(Lietuva).

2007 m. – eksperimentinis trumpo metražo vaidybinis filmas “Magas” pateko tarp 14 geriausių eksperimentinių filmų iš 45 pasaulio valstybių – Tarptautinis trumpų filmų festivalis “Opere Nuove- No words” (Italija).

2007 m. – “Magas”,- specialus žiūri diplomas,tarptautinių eksperimentinių filmų kategorijoje, tarptautiniame animacinių filmų festivalyje “Tindirindis”(Lietuva).

2007 m.- nominuotas “LT TAPATYBĖ” prizui gauti, tarp 2007m. lapkričio mėnesį, labiausiai Lietuvai nusipelniusių 10-ties asmenybių.

2009 m.- a/f “Giesmė” nominacija už geriausią lietuvišką animacinį filmą –

“Sidabrinė gervė”(Lietuva).

2011 m.- tarptautiniame animacinių filmų festivalyje “Tindirindis”-animacinis filmas “Tigražuvė” –apdovanotas tarptautiniu žiūri diplomu, už geriausią scenarijų ir atlikimo techniką.

A/f/ “ Tigražuvė” sukurtas Panevėžio miesto moksleivių, vadovas Algirdas Selenis.

Filmas sukurtas pagal Algirdo Selenio scenarijų, VŠ.Į. “Animacijos studija” vykdyto projekto “Lietuviškos animacijos sklaida ir populiarinimas regionuose” animacinių kino kūrimo pamokėlių metu.

2013 m.- animacinis filmas "Jūraytė ir kastytis" - Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimas "Už švietėjišką kūrybinį darbą".

2016 m.- valstybinė stipendija video knygai "Saulės vaduotojas" sukurti.

 

Bibliografija

2001 m. – Visuotinė Lietuvių enciklopedija I tomas.

2002 m.- “Lietuvių filmai 1990-2002”.

2004 m.,2006 m. – enciklopėdiniai žinynai “Kas yra kas Lietuvoje,

Lietuvos pasiekimai, 2004   metais” ir “...2006 metais”.

2005 m. - “Šeimyninė enciklopedija”.

2008 m. – “Kas yra kas Lietuvoje, Lietuvos pasiekimai 2008 “.

 2009 m. – “Kas yra kas Lietuvoje. Auksinis tūkstantmečio leidinys”

2005 m. A. Selenis pateko į Tarptautinio biografijų centro- (IBC,     Cambridge, England)“21-st CENTUR YAWARD FOR ACHIEVEMENT”    analus.

2013 m. - Leidinys "Lithunian Culture Guide"

2015 m. - Enciklopėdija "Kas yra kas Lietuvoje"

      

 

Animaciniai filmai buvo rodyti šių šalių festivaliuose bei forumuose:

 

JAV, Anglija, Olandija, Prancūzija, Ispanija, Iranas, Italija, Portugalija, Rusija, Baltarusija, Ukraina, Norvegija, Vokietija, Latvija, Lenkija, Čekija, Estija, Švedija, Albanija, Suomija, Vengrija.

       

Filmografija

1998 m.- a/f “Arkliavagio gudrybė” ( 3,5 min.)

1999 m. – a/f “Nykšt-pykšt-tukai” ( 8,5 min.)

2000 m. – du animaciniai klipai “ Naujametiniai sveikinimai”

Baltijos televizijai ( 15 sek.+15 sek.)

2000 m. – a/f “ Vilniaus mergelė” (5 min.)

2001 m. – a/f “Neringa” (5 min.)

2002 m. – a/f “ Žemaičių pramotė” (5 min.)

2003 m. – a/f “ Eglė žalčių karalienė” (7 min.)

2004 m. – a/f pilotas “Moters gimimas” (2 min.)

2006 m. – a/f “Čigonas ir drakonas” ( 6,5 min.)

2007 m. – a/f “Lietuvių mitologiniai dievai” (11 min.)

2008 m. – a/f “Lietuvių mitologinės būtybės” (6 min.)

2007 m. – eksperimentinis animacinis-vaidybinis filmas “Magas” (5 min.)

2008 m. – a/f “Giesmė” (7,30 min.)

2008 m. –dokumentinis filmas „Uosto vartai“ (8,5 min.)

2010 m. – a/f “Kramtoma guma” (34 sek.)

2011 m. – a/f “Pasaka apie narsųjį Domertą”(6 min.)

2011 m. dokumentinis filmas “Animacinio kino pamokėlės” ( I dalis-

“Vievio sanatorinė mokykla”-27 min.; II dalis-“Kino centras Garsas-Panevėžys”- 15 min.)

2012 m.- socialinės paskirties animaciniai klipai - "Rūkymas žudo" , "Nežaisk su ugnimi ".

2012 m.-animacinis muzikinis klipas "Švyti maža žvaigždutė" (4 min.)

2012 m. - vaidybiniis-animacinis filmas "Vištytė ir gaidžiukas" (4,15 min.)

2012 m. - eksperimentinis animacinis-vaidybinis filmas “Help  me” (2,5 min.)

2012 m. - animacinis filmas „Jūratė ir Kastytis“ (2,5 min.)



*************************************************************


1. Selenių šeimyninė nuotrauka - 1959 metai: mama Janina Janušaitė - Selenienė; tėvas Stanislovas Selenis; sesuo Irėna Selenytė; Algirdas Selenis (3 metai).

 2. Algirdas Selenis Leningrade 1973 metais (pirmas iš kairės - Rimantas Olšauskas).

3. Algirdas Selenis - 1977 metai.

4. Algirdas Selenis - po St. Žuko taikomosios dailės technikumo baigimo - 1981 metai.  

5. Aurika Medžikauskaitė (Selenienė) ir Algirdas Selenis 1991 metais.


*************************************************************



AURIKA MEDŽIKAUSKAITĖ-SELENIENĖ

 Gimė –1967.09.13 , Telšiuose.

Mokėsi M.K. Čiurlionio meno gimnazijoje, dailės skyriuje ( baigė 1986 m.) 1988 m. įstojo į Dailės Akademiją ( baigė-1993 m. ).         Nuo 1987 m. pradėjo dirbti Lietuvos kino studijoje, animacinių filmų studijoje prie animacinio Z.Šteinio filmo “Dosnumas”, režisieriaus asistente.                                              

1987 –1988 m. baigė animatorių kursus , įsigijo dailininko – animatoriaus specialybę. (Lietuvos kultūros tobulinimosi institutas).

1988 –2000 m. dirbo dailininke atlikėja prie visų animacinių filmų kurtų Lietuvos kino studijos bazėje. Laisvalaikiu piešė karikatūras, iliustracijas įvairiems laikraščiams ir žurnalams, iliustracijas knygoms.

1996 - 2003 m. kartu su Algirdu Seleniu kūrė autorinius animacinius filmus Lietuvos kino studijos bazėje.

2000 – 2005 m. dirbo dailininke – dekoratore prie užsienio vaidybinių filmų , kuriamų Lietuvos kino studijos bazėje (Amerikiečių “Atila”, kanadiečių “Gizelos Perl istorija”, amerikiečių “Gladiatorė”, anglų “Daktatas Džekilas ir ponas Haidas”, “Discavery” kompanijos kuriamų filmų, lenkų “Nepasotinamumas”, prancūzų “Koletė”, vokiečių „Tamplierių kraujas“, anglų „Tyla tave užvaldo“).

2004 m. kartu su Algirdu Seleniu įsteigė VŠ.Į.“Animacijos studija“. šioje studijoje kuria autorinius animacinius filmus.

2005 m. – suteiktas menininko statusas.

2006 m.-Lietuvos kinematografininkų sąjungos prizas,- a/f “Čigonas ir drakonas.”

2-jų Valstybinių stipendijų laureatė: 2003 m., 2007 m.

Nuo 1999 m. Lietuvos kinematografininkų sąjungos narė (animacijos gildija).

2008 m. išleistas DVD diskas “Lietuvių legendos ir mitai “, į kurį įeina Algirdo ir Aurikos Selenių 1988-2008 m. sukurti animaciniai filmai.

2010-212 m. –projektų “Lietuviškos animacijos sklaida regionuose”,  "Animacinio kino pamokėlės-tapk animacinio kino personažu " vykdymas. Lietuvos regionų mokyklose, kultūros centruose, vaikų globos namuose buvo surengti animacinio kino renginiai: animacinio kino mokomojo pobūdžio paskaitos,animacinio kino kūrybinės dirbtuvės vaikams ir jaunimui, animacinių filmų rodymai.

 2011 m. –Dalyvavo Lenkų projekto “ Filmowa Kolekcja Bajek- Opowiesci Pogranicza” renginyje, Baltojoje Sinagogoje Seinuose

( Biala Synagoga w Sejnach) . Šio renginio metu buvo rodomi animaciniai filmai : “Neringa” , “Žemaičių pramotė“.

 2010-2011 m. dirba Dailės būrelio vadove Vievio sanatorinėje mokykloje.

2012 m. -karu su Algirdu Seleniu kuria komiksą "Portalą", publikuojamas savaitraštyje "Literatūra ir menas".

Aurikos Selenienės autoriniai animaciniai filmai dalyvavo ir dalyvauja reikšmingiausiuose tarptautinių kino festivalių konkursinėse programose, forumuose, Berlyno, Kanų kino muges, Frankfurto, Turino knygų muges; animaciniai filmai buvo rodyti 2004 m. Paryžiaus Cinematekoje, 2006 metais buvo demonstruoti ALTV kanale (Čikaga), 2006-2009 LTV (Lietuva) televizijos kanaluose. 2008 m.– Ispanijos nacionalinė televizija (“TVE Aragona”) – parodytos ištraukos iš a/f “Žemaičių pramotė”.

2011 m.- Animacinis filmas “Giesmė” dalyvavo Dariaus Mikšio projekte, parodoje “Už baltos užuolaidos” . Šis projektas atstovavo Lietuvai 54-oje Venecijos tarptautinio meno benalėje. Animacinis filmas “Giesmė”ne tik dalyvavo šioje parodoje , bet ir pateko į Lietuvos nacionalinį, geriausių meno kūrinių, archyvą.

 

Apdovanojimai

 

1999 m.- a/f “Nykšt-pykšt-tukai” - Z. Šteinio vardo prizas tarptautiniame kino festivalyje “Kino Pavasaris” (Lietuva).

2003m.- animaciniai filmai “Vilniaus mergelė”, “Neringa”, “Žemaičių pramotė”, - prizas už geriausią autorinių filmų seriją, lietuviškų filmų kategorijoje, tarptautiniame animacinių filmų festivalyje “Tindirindis”(Lietuva).

2004 m. - “Eglė žalčių karalienė” – specialus žiūri diplomas, tarptautinių filmų kategorijoje, tarptautiniame animacinių filmų festivalyje “Tindirindis”(Lietuva).

2006 m.- Lietuvos kinematografininkų sąjungos prizas geriausiam lietuviškam animaciniam filmui “Čigonas ir drakonas”.

2006 m. – a/f “Čigonas ir drakonas” – specialus žiūri dilomas, tarptautiniame animacinių filmų festivalyje “Tindirindis”(Lietuva).

2009 m.- a/f “Giesmė” nominacija už geriausią lietuvišką animacinį filmą – “Sidabrinė gervė”(Lietuva).

 2013 m. - animacinis filmas "Jūratė ie Kastytis" - Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimas "Už švietėjišką kūrybinį darbą".

 

Bibliografija

 

       2001 m. – Visuotinė Lietuvių enciklopedija I tomas.

       2002 m.-   “Lietuvių filmai 1990-2002”.

       2004 m.,2006 m. – enciklopėdiniai žinynai “Kas yra kas Lietuvoje,

        Lietuvos pasiekimai, 2004   metais” ir “...2006 metais”.

       2005 m. - “Šeimyninė enciklopedija”.

       2007 m. – knygoje “Kas yra kas .Lietuvos moterys”.

       2008 m. – “Kas yra kas Lietuvoje, Lietuvos pasiekimai 2008”.

       2009 m. – “Kas yra kas Lietuvoje. Auksinis tūkstantmečio leidinys”.

2005 m.- A.Selenienė pateko į Tarptautinio biografijų centro- (IBC, Cambridge, England)“21-st CENTUR YAWARD FOR ACHIEVEMENT” analus.

 

 

       Animaciniai filmai buvo rodyti šių šalių festivaliuose bei forumuose:

 

        JAV, Anglija, Olandija, Prancūzija, Ispanija, Iranas, Italija, Portugalija, Rusija, Baltarusija, Ukraina, Vokietija, Latvija, Lenkija, Čekija, Estija, Švedija, Albanij, Suomija.

 

      Filmografija

 

1998 m.- a/f “Arkliavagio gudrybė” ( 3,5 min.)

1999 m. – a/f “Nykšt-pykšt-tukai” ( 8,5 min.)

2000 m. – a/f “ Vilniaus mergelė” (5 min.)

2001 m. – a/f   “Neringa” (5 min.)

2002 m. – a/f  “ Žemaičių pramotė” (5 min.)

2003 m. – a/f   “ Eglė žalčių karalienė” (7 min.)

2004 m. – a/f pilotas “Moters gimimas” (2 min.)

2006 m. – a/f “Čigonas ir drakonas” ( 6,5 min.)

2007 m. – a/f “Lietuvių mitologiniai dievai” (11 min.)

2008 m. – a/f “Lietuvių mitologinės būtybės” (6 min.)

2008 m. – a/f “Giesmė” (7,30 min.)

2011 m. – a/f “Pasaka apie narsųjį Domertą”(6 min.)

2012 m. - animacinis filmas „Jūratė ir Kastytis“ (2,5 min.)

 

*************************************************************


Lietuvos bajorų Medžikauskų,

Aurikos Medžikauskaitės-Selenienės

giminės herbas Raktas (Jasienczyk).

http://www.lbks.lt/index.php/atributika/pagal-a-kazdaili/248-akazdailioherbai1

 

               MEDŽIKAUSKŲ BAJORIŠKOJO KLANO PRADININKAI:

 

               Stanislovas Miedzychovski (Medžikauskas)

               Motiejus Medžikauskas   (1590.11.09.) - Latviškių dvaro savininkas.                  Jo žmona  Kunigaikštytė Giedraitytė.

               Mikalojus Medžikauskas - žmona Elžbieta Kelpšaitė.

               Jonas Medžikauskas - (1631.10.04.) - Giedraičių - Daubariškių dv.                      savininkas.

               Dovydas Medžikauskas - žmona Musnickaitė.

 

               Jonas Medžikauskas - Vilniaus vaivadijos iždininkas.

 


1. Medžikauskų šeimyninė nuotrauka 1966 metais: mama Joana Andriulytė - Medžikauskienė; tėvas Albinas Medžikauskas; sesuo Rolanda Medžikauskaitė.

2. Aurika Medžikauskaitė ( Selenienė ) ir Rolanda Medžikauskaitė

( Lukoševičienė ) 1972 metais.

3. Aurika Medžikauskaitė ( Selenienė ) - 1988 metais.

4. Aurika Medžikauskaitė ( Selenienė ) - 1989 metais.

 

************************************************************